jñana yoga en satsang



=




Jñana Yoga is één van de vele yoga's, één van de vele bruggen naar Inzicht. Degenen die zo'n brug zijn overgestoken noemen we ook wel Yogi. Een Jñani is iemand die een Jñana-brug is overgestoken, zoals Alexander Smit.
Meer over Jñana Yoga kan je
hier lezen, met dank aan Atte en Grytsje Bouma.

Een satsang is een "bijeenkomst in helderheid". Hoe hou je "helderheid in een bijeenkomst?!

A: Er moet (grote) behoefte bestaan aan helderheid en
B: Er moet voortdurend herinnerd worden aan helderheid. Dat er een behoefte bestaat aan helderheid houdt namelijk automatisch in dat die helderheid er dus niet is.
A en B zijn beide even belangrijk!

Vanwaar de behoefte aan helderheid?! Als die helderheid er niet is kan er een diepe, doorgaans vage, vorm van ontevredenheid worden ervaren, een ontevredenheid die op allerlei manieren "te lijf" wordt gegaan: Meer verdienen, beter presteren, terugtrekken, lichamelijke klachten aanpakken, beter communiceren, therapieën volgen, aan yoga doen...... De praktijk heeft geleerd dat er eigenlijk maar één (manierloze) manier is om af te komen van dat intense gevoel "er alleen voor te staan", "niet opgenomen te zijn in het grootste geheel".., en dat is het verkrijgen van het levende inzicht dat je overal mee verbonden bent en altijd al was. Die "helderheid" dringt zich niet op, het is de achtergrond waartegen alles wat manifest is zich aftekent, dingen, gedachten, mensen, levens, beschavingen, werelden. Als je je volledig verbonden weet met die achtergrond is er ook de verbinding met al het manifeste.

Er worden in Nederland, maar ook overal daarbuiten, "satsangs" gegeven. Doorgaans zorgt een "guru" voor de gewenste helderheid. Een guru is een " zelfgerealiseerd mens", man of vrouw die zich vanuit zijn of haar begaandheid met anderen opwerpt als "wegwijzer". Ook wel verlicht meester(es) genoemd (heeft niets met zweepjes te maken). In de advaita traditie wordt dan over een jnani gesproken. Die guru heeft iedereen ook in zichzelf zitten, de "satguru" ook wel innelijke kompas of "innerlijk weten". Het "herkennen" van een (externe) guru kan dan ook een gevoel van "her-inneren" oproepen, Je kende hem/haar al en het zat ook al van binnen. Een guru is dus niet iemand die je op pad stuurt met een plattegrond, maar iemand die je uitnodigt jezelf te zijn, " zelfrealisatie" met een mooi woord. In advaita termen wordt dat genoemd: "het realiseren van je ware aard", datgene wat je werkelijk bent. Als je belangstelling hebt is het vrij eenvoudig om eens een keer een satsang bij te wonen, iedere satsang is weer anders en verschilt ook heel erg per satsang-gever (guru).

 

Ooit heb ik me laten vertellen dat het (bijna) onmogelijk is de weg naar zelfrealisatie te vinden zonder een ontmoeting (lees: ont-moeten, stoppen met moeten) met een levende guru (= voorbeeld).